RESPOND TO PROBLEMS


PADI Rescue Diver

 

Stel je voor je staat net op het punt samen met je buddy het water in te gaan. Ineens vanuit de verte "Help, Help" je hoort een duiker in nood. Zonder enige kennis zou je waarschijnlijk verbijsterd staan kijken en niet weten wat nu te doen. Om wel met zelfvertrouwen te kunnen reageren en hulp te bieden is er de PADI Rescue Diver Cursus, een cursus waarbij we ons richten op het op de juiste manier verhelpen van diverse noodsituaties. Op deze pagina leggen wij uit wat deze cursus inhoud. 

 

Het hoofddoel van deze cursus is om bewust om je heen te leren kijken naar andere duikers en te weten wat je moet doen wanneer er zich een noodsituatie voor doet. Het gaat hier voornamelijk om zelfvertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Na deze cursus ben je in staat meteen het initiatief te nemen en actie te ondernemen als zich wat voordoet.

 

De meeste cursisten vinden de Padi Rescue Diver cursus de meest uitdagende en daarnaast ook de meest leuke opleiding binnen het PADI systeem. Uiteraard komen er zeer serieuze onderwerpen aan bod. Maar door samen met je medecursisten te oefenen wordt er over het algemeen veel gelachen en lang nagepraat over deze lessen, wat deze cursus tot een unieke ervaring maakt. 

 

Wat gaan we allemaal leren?

De PADI Rescue Diver cursus bestaat uit een opbouwende structuur, waarbij we gebruik maken van het zwembad en een groot deel in het buitenwater. Tussen deze verschillende sessies door is er een theoretisch gedeelte, die je doormiddel van een lesboek en video zelfstandig kunt leren. Het lesboek bestaat uit 5 hoofstukken, met elk een kennistoets aan het einde. Nadat deze toets gemaakt is worden de vragen doorgenomen samen met de instructeur. Als alle 5 hoofdstukken doorgenomen zijn volgt er een examen. Bij een goed resultaat, hoef je alleen nog een noodassistentieplan te maken van een willekeurige duikstek. Daarna is de theorie volledig voltooid.

 

In het zwembad beginnen we eerst met een stukje herhaling over zelfredzaamheid. Vervolgens zijn er 10 oefeningen, die we deels in het zwembad door zullen nemen. Daarna oefenen we het grootste deel in het buitenwater. De volgorde van deze oefeningen is een opbouwende lijn. Door alle oefeningen te koppelen resulteert dit in een compleet scenario, dat aan het einde uitgevoerd zal worden in het buitenwater. Een selectie met onderwerpen die in deze cursus aan bod zullen komen zijn:

 • Zelfredzaamheid
 • Herkennen/Verhelpen van stress bij duikers
 • Redden van duikers in paniek
 • Opsporen van vermiste duikers
 • Redden van niet reagerende duikers
 • Hulp bieden bij noodgevallen aan of vanaf de waterkant

Dit is nog maar een klein scala aan onderwerpen die aan bod zullen komen. Het is niet precies te zeggen hoeveel duiken we zullen maken. Dit is afhankelijk van de situatie zoals de grootte van de groep, de weersomstandigheden en hoe snel de oefeningen vorderen. Het belangrijkste is dat je zelf met een goed gevoel en met vertrouwen kunt beginnen met het eindscenario. Als dit met een goed resultaat wordt volbracht mogen wij jou feliciteren met het Padi Rescue Diver brevet.

 

Hoe gaan wij te werk?

Het leuke aan deze cursus is om hem te volgen met meerdere medecursisten. Dit omdat de oefeningen en scenario's dan zo realistisch mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Doordat veel oefeningen juist aan de oppervlakte of in ondiep water uitgevoerd zullen worden is dit geen probleem. We werken daarom met 1 instructeur geassisteerd door een Divemaster, die jullie zullen helpen waar nodig en de oefeningen mee zal helpen demonstreren.

 

We zijn binnen deze cursus voornamelijk actief aan de waterkant in Zeeland. We kiezen om te oefenen, bewust voor duikstekken waar niet te veel stroming staat. Je kunt hierbij denken aan het Grevelingenmeer of de Bergse Diepsluis. De hoofdstukken en de vragen van de theorie proberen we bij goed weer op de duikplaats zelf door te nemen. Bij wat slechter weer hebben we ons klein leslokaal hiervoor ter beschikking. 

 

Interesse gewekt?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen zodat wij jouw verdere vragen kunnen beantwoorden of om een afspraak te maken om samen de mogelijkheden door te nemen. Dit kan via het contactformulier, maar je kunt ons ook altijd bellen of mailen.  Wij kunnen niet wachten om samen met jullie het water in te gaan. 

 

Deelname Cursus

 • Vooropleiding: PADI Advanced Open Water Diver
 • PADI EFR brevet of vergelijkbaar EHBO certificaat (bij brevetering)
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar (t/m 14 jaar Junior Rescue Diver)

 

Wat is inclusief

 • PADI  Rescue lesboek
 • Breveteringskosten
 • Koffie/Thee
 • Gebruik zwembad
 • Planning op maat

 

Wat is exclusief

 • Eventuele vervoerskosten
 • Duikuitrusting (huur duikuitrusting gehele cursus: + € 50,-)

  € 369,-


Foto: Danny van Aert - Nusa Penida, Indonesië