Tholen

 

Het prachtige eiland Tholen is bijna volledig omringd door de Oosterschelde. Alleen het Schelde-Rijnkanaal, dat Tholen van Noord-Brabant Scheidt is daarop een uitzondering. Tussen Sint-Annaland en Sint Philipsland loopt er een zijtak, dat in de volksmond ook wel de Krabbenkreek wordt genoemd. Mooi verdeeld rondom het eiland, zijn er verschillende duikstekken te vinden. Doordat alle duikstekken aan de Oosterschelde liggen, heb je op bijna elke plek te maken met de getijden stromingen. Hierdoor zijn de meeste duikplaatsen alleen geschikt voor de wat gevorderde duiker. Dit in tegenstelling tot veel stekken op Schouwen-Duivenland aan het Grevelingenmeer, waar geen rekening gehouden hoeft te worden met de getijden. Op deze pagina een overzicht van onze mooiste duikstekken rondom Tholen.

 

Duikstekken Tholen

Op de plattegrond zie je de locaties van alle duikstekken waar wij duiken. Deze zijn allemaal in de Oosterschelde te vinden. We dienen hier rekening te houden met de getijden en stromingen. Doordat de Bergse Diepsluis zich in een kom bevindt, is het hier wel mogelijk buiten de kentering te duiken. Bij boeking van 2 duiken op het eiland Tholen is het dus alleen mogelijk een duikstek naar keuze te combineren met een duik bij de Bergse Diepsluis. Dit in verband met hoog en laag water. De moeilijkheid is aangegeven met sterren.  makkelijk    /    ★★ gemiddeld    /    ★★★ Moeilijk.

 

  ● Anna Jacobapolder

  ● Bergse Diepsluis

  ● Sint-Annaland

  ● Stavenisse Haven

  ● Strijenham

  ● Vuilnisbelt

 


 Anna Jacoba polder ★★

 

  • Max. 20 meter diep       
  • Loopafstand: 150 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Anna Jacobapolder, ligt op de uiterste punt van het schiereiland Sint Philipsland. De naam van de stek is gelijknamig aan het kleine dorp in de nabije omgeving. De instap van de duikplaats is bij de voormalige aanlegplaats van de veerpont. Aan de andere zijde van de dijk in de kom vind je de mosselhangculturen.

 

Als we bij de instap aankomen, klimmen we naast de brug richting het vlot naar beneden. In het water zetten we onze maskers op en trekken we onze vinnen aan. We starten de duik in het ondiepe water en zwemmen vervolgens rechtuit onder het vlot door waar we de afdaling naar dieper water zullen maken. Op een diepte van 12 tot 15 meter zwemmen we parallel langs de dijk met de stroming mee naar rechts. Halverwege de duik draaien we samen met de stroming om en duiken we op een diepte van 5 tot 7 meter terug naar de instap. De laatste minuten maken we meteen onze veiligheidsstop.

 

We duiken gedurende de duik over veenformaties begroeid met wilde Japanse oesters en sponzen. Tussen deze begroeiing is veel diversiteit aan onderwaterleven te vinden. Hier komen grote kreeften, steenbolken en grootkopharders voor. Op een diepte van 12 meter staan enkele oude sepia-stoktentjes die mooi begroeid zijn. Ook is het mogelijk om aan de andere kant van de dijk het water in te gaan en langs de mosselhangculturen te duiken. Bij zonnig weer komen hier de verschillende soorten begroeiingen en wieren met hun vele kleuren mooi tot zijn recht. De kans is groot om op de bodem grote naaktslakken te spotten die zich voeden met uitwerpselen van de mosselen.

 

Anna Jacobapolder is een duikstek waarbij we rekening moeten houden met de getijden. De stroming is hier gering tot matig. Bij hoog water maak je hier de mooiste duiken en is de instap het makkelijkst. Bij laag water maken we gebruik van de touwen, om zonder uit te glijden het water in te gaan. 

 


 Bergse Diepsluis 

 

  • Max. 16 meter diep       
  • Loopafstand: 100 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Bergse Diepsluis is te vinden aan het begin van de Oesterdam, de dam die het Eiland Tholen verbind met Zuid-Beveland. De duikplaats ligt in een kom aan het einde van de Oosterschelde. Hierdoor is er nauwelijks stroming. Doordat deze duikstek voor elk niveau geschikt is en er ontzettend veel te zien is onder water, is het een erg druk bezochte duikstek. De trap met leuning dient als instap voor duikers. Dit is ideaal om het water in en uit te kunnen gaan.

 

Via de trap gaan wij het water in om onze maskers op te zetten en de vinnen aan te trekken. We duiken vervolgens recht vooruit vanaf de kant en gaan via de schuine helling naar beneden. Afhankelijk van het getijde komen we tussen de 8 en 11 meter bij het mooi begroeide platform aan. Hier kijken we eerst rustig wat rond. Daarna vervolgen we onze weg naar rechts. Dit is de mooiste kant omdat hier de vele sepia-stoktentjes te vinden zijn. Halverwege de duik, zwemmen we op 4 tot 6 meter terug, parallel langs de schuine wand richting de instapplaats.

 

De Bergse Diepsluis staat voornamelijk bekend om de vele sepia's, die vanaf eind april beginnen te paren en hun eitjes af beginnen te zetten op de speciaal geplaatste stokken. Halverwege de zomer komen deze eitjes uit en is de kans groot om de vele baby sepia's te spotten. Ook is er gedurende het jaar ontzettend veel ander leven te zien. Op en rond het platform krioelt het van de hooiwagenkrabben, pauwkokerwormen en garnalen. Op de terugweg langs de schuine wand vind je basaltblokken met holen, waar vaak erg grote kreeften te vinden zijn. In de warmere periodes van het jaar is het ook mogelijk grote zeebaarsen te zien. Deze vissen zijn erg schuw, dus zal je goed om je heen moeten kijken.

 

Ondanks dat we te maken hebben met hoog en laag water hoeven we hier geen rekening te houden met de getijden. Doordat het aan het einde van de Oosterschelde ligt, is er geen stroming. Je kunt hier elk moment van de dag duiken.

 


● Sint-Annaland ★★

 

  • Max. 18 meter diep       
  • Loopafstand: 200 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Sint-Annaland is de enige duikplaats te vinden in zijtak de Krabbenkreek. De naam van de stek is gelijk aan de naam van het dorp. Je kunt hier op 2 plaatsen het water in. Je kunt vanaf het strandje naar links duiken of je kunt parkeren achter het vakantiepark en via de duiktrap te water gaan en naar rechts duiken. Voor beide opties geldt dat er een klein stukje gelopen moet worden om bij de instap te komen.

 

Uit onze eigen ervaringen is duiken vanaf de trap achter het vakantiepark de mooiste optie. Nadat we aan de waterkant de nodige voorbereidingen gedaan hebben, duiken we meteen langs de schuine wand naar een diepte van ongeveer 12 meter. Op deze diepte gaan we naar rechts. Na ongeveer 20 minuten duiken komen we bij een wegdraaiende heuvelachtige dijk onder water. We kunnen er voor kiezen deze te volgen, zodat we nog even op diepte blijven. Ook is het mogelijk bij deze dijk omhoog te zwemmen en rond te kijken op ongeveer 5 meter diepte. Vervolgens blijven we op deze diepte om terug te duiken richting de instap. Op deze manier maken we meteen al zwemmend onze veiligheidsstop.

Het onderwater leven in Sint-Annaland is erg kleurrijk. Het meest opvallende zijn de hoeveelheid sponzen die te zien zijn. Door de vele pauwkokerwormen die er leven, is het een mooi contrast van gele en blauwe kleuren onder water. Tussen al deze sponzen is allerlei ander soort leven te vinden. Je vind hier onder anderen veel kreeften, krabben, heremietkreeften en hooiwagenkrabben. In het voorjaar en de zomer, is het mogelijk om er sepia's en sepiola's te spotten. 

 

Sint-Annaland is een duikstek waarbij we rekening moeten houden met de getijden. We duiken hier voornamelijk bij laag water, omdat dan het zicht het beste is en de geringe stroming de juiste richting op gaat. 

 


 Stavenisse Haven ★★

 

  • Max. 30 meter diep       
  • Loopafstand: 10 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Stavenisse Haven is te vinden in de punt aan het uiteinde van het eiland. Deze duikplaats in de Oosterschelde ligt dicht bij het gelijknamige dorp Stavenisse. De boothelling waarlangs we het water in kunnen gaan, grenst direct aan de parkeerplaats. Daardoor hoeft er niet ver gelopen te worden met onze duikuitrustingen aan.

 

Op de boothelling, terwijl we met ons benen in het water staan zetten we onze maskers op en trekken we onze vinnen aan. We duiken vanaf de helling schuin naar rechts zodat we geleidelijk naar het diepere water duiken. Tussen de 12 en 15 meter gaan we naar rechts en zwemmen we parallel aan de dijk. Halverwege de duik zwemmen we terug naar ongeveer 7 meter om langs de dijk terug te keren naar de instap. De laatste 5 minuten gaan we nog iets verder naar boven en doen we al zwemmend onze veiligheidsstop.

 

Het leven onder water bij Stavenisse haven is erg divers. Tot 5 meter vind je hier veel wier en andere plantsoorten, met erg veel klein onderwater leven zoals garnalen, grondels en krabben. Tussen de 5 en 12 meter bestaat de bodem voornamelijk uit zand, stenen en oesterbanken. In de holen tussen de stenen is de kans groot om kreeften te spotten. Ook komen hier botervissen en steenbolken voor. Op diepte vind je de grotere zandvlaktes, met kans op platvissoorten en heremietkreeften. Ook opvallend zijn hier de grote aantal brokkelsterren die de bodem bedekken. In het warme seizoen is de kans groot om sepia's te kunnen zien.

 

Bij Stavenisse Haven dienen we rekening te houden met de getijden. Er kan hier een matige stroming staan. Het fijnste is om hier met hoog water naar rechts te duiken. Op deze manier zwemmen we zowel heen als terug met de stroming mee.

 


 Strijenham ★★

 

  • Max. 20 meter diep       
  • Loopafstand: 300 meter
  • Max. 2 deelnemers gids

 

Duikstek Strijenham ligt aan de zuidkant van het eiland Tholen, tussen de duikstekken Bergse Diepsluis en Vuilnisbelt in. De naam van de duikstek is vernoemd naar een klein buurtschap niet ver van de duikplaats vandaan. Om bij de duiktrap te komen moet eerst een stukje gelopen worden om het water in te kunnen gaan.

 

Onderaan de trap met ons benen in het water, trekken we onze vinnen aan en zetten we onze maskers op. Als we met hoog water de duik maken zullen we naar links duiken, bij laag water zullen we naar rechts duiken. De mooiste duiken zijn hier te maken als we naar links kunnen gaan. Als eerst duiken we geleidelijk aan richting een diepte van 10 tot 12 meter. Vervolgens duiken we parallel aan de dijk. Halverwege de duik als we om willen gaan keren, stijgen we terug op naar een diepte tussen de 5 en 7 meter om met de stroming terug te duiken naar de instap.

 

Bij Strijenham onder water wisselen de zandvlaktes en oesterbanken elkaar af. Dit zorgt voor veel variaties in de levensvormen. Op de zandvlaktes zijn veel platvissoorten te vinden zoals botjes en schol. In het seizoen is er een redelijke kans om op het zand een sepiola of sepia te spotten. Tussen de oesterbanken komen kreeften, grondels, zeenaalden, botervissen en verschillende krabsoorten voor. Het meest opvallende aan deze duikplaats is de hoeveelheid grote oranje gekleurde anjelieren die tegen de schuine wand groeien. De terug weg richting de instap op ± 6 meter is daarom een bijzonder mooi aanzicht. Helemaal op zomerse dagen als de zonnestralen de anjeliervelden weten te bereiken.

 

Bij Strijenham dienen we rekening te houden met de getijden. Voor de ervaren duiker is het, wanneer het water van laag naar hoog gaat, mogelijk om hier buiten het getij te duiken. Het eerste deel duiken we dan tegen de stroming in, zodat we ons bij de terugweg terug kunnen laten stromen. 

 


 Vuilnisbelt ★★ 

 

  • Max. 30 meter diep       
  • Loopafstand: 500 meter
  • Max. 1 deelnemer per gids

 

Duikstek Vuilnisbelt is vele malen mooier dan de naam doet vermoeden. De naam is afgeleid van de oude stortplaats die hier vroeger vlakbij te vinden was. Deze duikplaats in de Oosterschelde is te vinden aan de zuidzijde van het eiland. Vanaf de parkeerplaats moeten we eerst een stukje lopen voordat we de duiktrap bereiken.

 

Bij de trap aangekomen doen we op de onderste treden van de trap onze vinnen aan en onze maskers op. Vervolgens is het belangrijk goed bij elkaar te blijven. We dalen op deze stek meteen af naar 5 meter diepte om de stijl aflopende wand te volgen naar ongeveer 12 tot 15 meter diep. Afhankelijk van het getijde gaan we bij hoog water naar links en bij laag water naar rechts. Op deze duikstek is de stroming sterk en zullen we ons mee laten stromen. Op de kentering gaan we terug naar een diepte van ± 7 meter en stromen we terug richting de instap. De laatste paar minuten duiken we op 5 meter diepte om onze veiligheidsstop te maken.

 

De onderwaterwereld bij Vuilnisbelt is erg variërend. Het mooiste gedeelte is tot 18 meter diepte. Dit is een ruwe omgeving met zandvlaktes en steenformaties. Op grotere diepte is vooral zand en slib te zien en is het leven beperkt. Op de zandvlaktes zijn brokkelsterren, zeesterren en platvissen te vinden. Tussen de stenen komen kreeften, krabsoorten, botervissen en veel ander leven voor. In het vroege voorjaar zijn er ook verschillende naaktslak soorten te spotten. In het ondiepe gedeelte, vlak langs de dijk zwem je tussen verschillende soorten wieren en andere mooi gekleurde plantvormen.

 

Door de hardere stromingen is het op deze stek erg belangrijk goed te plannen. Deze duik is alleen mogelijk voor de wat meer ervaren duikers onder ons en wordt enkel uitgevoerd met 1 op 1 begeleiding.