Schouwen-Duiveland

 

Het toeristische eiland Schouwen-Duiveland ligt aan de zuidkant van de Oosterschelde, dat in het westen uitloopt in de Noordzee. Aan de noordkant tussen de Brouwersdam en de Grevelingendam ligt het Grevelingenmeer. Doordat het meer tussen deze 2 dammen ingesloten is, hebben de getijden geen invloed op het water waardoor de waterstand in hoogte niet veranderd. Doordat er in de Brouwersdam een doorlaatsluis te vinden is naar de Noordzee, blijft het zoutgehalte op peil. Het Grevelingenmeer is dan ook het grootste zoutwatermeer van westelijk Europa. De duiksport wordt zowel in de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer uitgeoefend. Door de stabiele waterstand zijn er weinig stromingen in de Grevelingen. Hier kun je als beginnend duiker op vrijwel elke duikstek terecht om de mooiste duiken te maken en ervaring op te doen. De Oosterschelde is op de meeste locaties alleen geschikt voor de meer ervaren duikers. Dit omdat je rekening dient te houden met de getijden en de daarbij horende stromingen.

 

Duikstekken Schouwen-Duiveland

Op de plattegrond zie je de locaties van alle duikstekken waar wij duiken. 6 duikplaatsen bevinden zich in het Grevelingenmeer en 2 duikstekken aan de Oosterschelde. In tegenstelling tot de duiklocaties op het eiland Tholen is op Schouwen-Duiveland bij het boeken van 2 duiken elke combinatie mogelijk. De enige duikstek waar we rekening dienen te houden met de getijden is de Zeelandbrug. Voor de minder ervaren duikers raden wij aan om 1 of 2 duiken te kiezen op Schouwen-Duiveland. In het Grevelingenmeer is namelijk ook ontzettend veel moois te zien. De moeilijkheid is aangegeven met sterren.  makkelijk    /    ★★ gemiddeld    /    ★★★ Moeilijk.

     

  ● Den Osse Haven

   Den Osse N. Kerkweg

   Dreischor Frans Kokrif

   Dreischor Gemaal

   't Koepeltje

   Scharendijke

   Zeelandbrug

   Zoetersbout


 Den Osse Haven 

 

  • Max. 30 meter diep       
  • Loopafstand: 250 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Den Osse Haven ligt vlakbij de kleine buurtschap Den Osse en behoort tot Brouwershaven. De parking is gevestigd bij de aanlegsteigers in de haven. Om bij de duikstek te komen moet er een stukje gelopen worden naar de strekdam naast de haven. In de havenmonding zelf is het vanwege gevaar niet toegestaan te duiken. De instap is erg makkelijk te betreden. Vanaf het strandje loop je namelijk zo het Grevelingenmeer in.

 

Als we bij het strandje aangekomen zijn lopen we het water in om daar onze maskers op te zetten en de vinnen aan te trekken. Vervolgens duiken we door het ondiepe water parallel aan de strekdam. Wanneer we bij het uiteinde van de dam aangekomen zijn, zien we een heuvel bestaande uit stenen voor ons. Hier zwemmen we overheen, waar de steile afdaling naar diepte begint. Als we tussen de 14 en 18 meter zijn gaan we naar links. Op iets meer dan de helft van onze duik stijgen we op naar een diepte tussen de 5 en 7 meter en keren we terug richting de dam. Al zwemmend maken we meteen onze veiligheidsstop. Afhankelijk van de hoeveelheid overige lucht, gaan we naar de oppervlakte of duiken we terug richting het strandje in het ondiepe deel bij de strekdam. 

 

Langs de strekdam is het niet dieper dan 3 meter. Toch is het een mooi stuk om onder water door te brengen. Je vind hier voornamelijk klein onderwater leven als garnalen, zeenaaldjes, krabbetjes, jonge platvisjes en heremietkreeftjes die zich tussen de zeesla en wieren verstoppen. Op diepte tot ± 15 meter zwem je langs een wand met stenen. Door in de kieren en spleten te kijken is de kans groot om kreeften, botervissen en Noordzee-krabben te spotten. Vaak zwemmen er ook steenbolken rond die ons nieuwsgierig blijven volgen. Dieper dan 18 meter bestaat de bodem enkel uit zand en slib waar weinig leven valt te ontdekken. 

 

Deze stek is voor elk niveau geschikt. We passen de diepte van de duik aan naar brevet en ervaring. Deze stek is goed te combineren met Den Osse Nieuwe Kerkweg vanwege de korte afstand en de goede voorzieningen.

 


 Den Osse N. Kerkweg 

 

  • Max. 30 meter diep       
  • Loopafstand: 100 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Den Osse Nieuwe Kerkweg ligt tussen buurtschap Den Osse en het dorp Scharendijke in. Je duikt hier in het Grevelingenmeer. Deze duikplaats is misschien wel de drukst bezochte duikplaats van Schouwen-Duiveland. Dit heeft alles te maken met de goede voorzieningen. Zo is er een vulstation, omkleedruimte, spoelruimte, buitendouche en cafetaria met terras te vinden. Op deze manier is een duik bij de Nieuwe Kerkweg ook een leuke gelegenheid voor de meekomende niet-duikers. Je gaat bij deze duikstek te water via een lange steiger die uitloopt over het water. Om hier te komen klim je via een trap over de dijk. 

 

Wanneer we op de steiger aangekomen zijn, doen we onze vinnen aan en zetten we onze maskers op. Je hebt hier diverse mogelijkheden om het water in te gaan. Je kunt aan het begin van de steiger via de trappen aan de zijkant het water in lopen. Maar je kunt er ook voor kiezen aan het einde van de steiger het water in te gaan. Dit kan doormiddel van een commandosprong of naar beneden te klimmen via de gemonteerde ladder. Meestal kiezen we er voor om naar de rechterkant te duiken omdat hier de diversiteit het grootst is, maar ook aan de linkerkant is er van alles te zien.

 

Interessant om onder water te bezichtigen zijn de reefballs op 7 tot 10 meter diepte. Dit zijn grote stenen bollen met gaten waar erg veel leven zich schuil houd. Door met de lamp in de gaten te schijnen zie je verschillende krabsoorten, kreeften en vissen. Ook loopt onder water de oude zeedijk die volledig onder water is komen te staan. Deze loopt van 3 meter uit naar 12 meter diepte. Daaronder liggen grote betonplaten. Hier is de kans groot om mooie grote zee-dahlia's waar te nemen. Nog verder naar diepte verandert de bodem in zandvlaktes. Door de steeds veranderende bodemsamenstelling is er een grote diversiteit aan levenssoorten zoals zee-donderpadden, palingen en nog veel meer.

 

Deze duikstek is geschikt en uiterst interessant voor elk niveau. Ook is het door de voorzieningen een goede combinatie met het vlakbij liggende Den Osse Haven of Scharendijke voor een prachtige dag vol duikplezier.

 


 Dreischor Frans Kokrif 

 

  • Max. 20 meter diep       
  • Loopafstand: 50 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Dreischor Frans Kokrif ligt vlakbij het gelijknamige dorp Dreischor en is vernoemd naar de eerste duikondernemer in Zeeland, Frans Kok. Deze duikplaats is 1 van de populairste in Zeeland. Het heeft qua vorm erg veel weg van Den Osse Nieuwe Kerkweg. Je klimt via een trap over de dijk en betreed het Grevelingenmeer via de lange steiger. Qua voorzieningen is hier een vulstation en in de zomerperiode een mobiel toilet te vinden.

 

We lopen naar het uiteinde van de steiger. Hier bereiden we ons voor door onze vinnen aan te trekken en onze maskers op te zetten. Je kunt hier het water in gaan door een commandosprong te maken of langs de gemonteerde ladder naar beneden te klimmen. Er zijn diverse mogelijkheden qua routing. Er is zowel links als rechts erg veel te zien. Beide kanten duiken we tussen de 10 en 15 meter diepte parallel aan de dijk heen en op 5 a 6 meter terug.

 

Het meest bekend staat deze stek om het kunstmatig rif dat speciaal voor duikers is aangelegd. Dit rif, bestaande uit reefballs, ligt vlak voor het uiteinde van de steiger. Hier maken we de afdaling en kijken we meestal meteen wat rond. Door met de lampen in de gaten te schijnen vind je een grote diversiteit aan leven. Vooral kreeften en zee-donderpadden zitten vaak in de reefballs verscholen. Ook is onder water parallel van de huidige dijk de oude zeedijk te vinden. Deze schuine wand loopt uit naar 8 meter diepte en is mooi begroeid met Japanse oesters, met daartussen een grote verscheidenheid aan levensvormen. Zo spot je hier verschillende krabsoorten, grondels, garnalen en zeenaalden. Op 14 meter loopt een kloof in de veenbodem waar je in kan kijken. Op de veenbodem is er grote kans om platvissen en paling waar te nemen. Buiten al dit uitbundige leven zijn er nog enkele objecten te vinden op de bodem zoals een badkuip, wc pot en een oud ingestort plantenkastje.

 

Deze duikstek is geschikt en interessant voor duikers van elk niveau. Een paar 100 meter verder op is duikstek Dreischor Gemaal te vinden. Deze 2 stekken zijn daarom een ideale combinatie voor een leuke duikdag.

 


 Dreischor Gemaal 

 

  • Max. 30 meter diep       
  • Loopafstand: 50 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Dreischor Gemaal ligt vlakbij het gelijknamige dorp Dreischor en is zoals je al zal verwachten, vernoemd naar het gemaal wat met de pijlers boven het water uitsteekt. Ondanks de wat primitievere instap en kleinere parkeerplaats is het een uitermate populaire duikstek. Je klimt via een stenen trap over de dijk. Hier kom je bij de waterkant van het Grevelingenmeer waar je met behulp van de paaltjes en het touw voorzichtig het water in kunt gaan. Het is even oppassen want het kan er soms wat glad zijn.

 

Wanneer we voorzichtig het water ingeklommen zijn zetten we in het water onze maskers op en trekken we onze vinnen aan. We duiken als eerst rechtuit over een ondiep stuk totdat we bij een heuveltje komen. Hier zwemmen we vervolgens overheen om meteen langs de schuine wand af te dalen naar dieper water. Op een diepte tussen 12 en 15 meter zwemmen we parallel aan de dijk richting de rechterkant. Op de helft van de duik stijgen we langs de schuine wand op naar een diepte van 5 tot 7 meter. We duiken vervolgens via het gemaal terug naar de instapplaats.

 

Deze duikplaats staat helemaal in het teken van het gemaal. Dit is de grootste bezienswaardigheid waar we zeker rond zullen kijken. Het gemaal is te vinden op een diepte van 2 tot 6 meter. Het is dus mogelijk om er omheen te zwemmen. Het is erg mooi begroeid met anjelieren, sponzen, zakpijpjes en anemonen in allerlei soorten, kleuren en maten. Tussen al deze begroeiing wemelt het er van het kleine leven zoals Hooiwagenkrabben, grondels, garnalen en zeenaalden. Langs de huidige dijk loopt onder water de oude dijk met stenen. Tussen de stenen vind je veel leven zoals kreeften en Noordzee-krabben. Onderaan deze dijk vanaf 10 meter diepte is het voornamelijk een zanderige bodem met wat wilde oesters en kans op paling en platvissoorten. 

 

Deze duikstek is geschikt en interessant voor duikers van elk niveau. Een paar 100 meter verder op is duikstek Dreischor Frans Kokrif te vinden. Deze 2 stekken zijn samen erg goed te combineren voor een leuke duikdag.

 


 't Koepeltje 

 

  • Max. 15 meter diep       
  • Loopafstand: 400 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek 't Koepeltje heeft haar naam te danken aan het uitkijkpunt boven op de heuvel, dat de vorm heeft van een koepel. Deze duikplaats is via 2 parkeerplaatsen te bereiken. Je kunt bij de cafetaria aan de Rampweg parkeren. Vanaf hier loop je met je uitrusting naar beneden via een lange trap. Ook is het mogelijk om bij de haven te parkeren aan de Dammenweg. Vanaf hier is het wat verder lopen zonder een trap te beklimmen. Deze duikstek ligt aan het einde van het Grevelingenmeer. Aan de andere zijde van de Dammenweg ligt de Noordzee. Deze duikstek is uitermate geschikt voor het hele gezin. Er zijn hier voldoende faciliteiten. Zo is er een douche, toilet en cafetaria aanwezig en is er een mooi strand voorzien van speeltoestellen waar kinderen zich zeker zullen vermaken. De instap is te bereiken via een lange steiger over het water. 

 

Als we bij de steiger aan komen zetten we onze maskers op en trekken we onze vinnen aan. Je kunt te water gaan via de gemonteerde trap of met een commandosprong. Voor de invalide duikers is er een lift aanwezig om op een makkelijke manier het water te kunnen betreden. We dalen voor de steiger af naar een diepte van ± 12 meter en duiken richting de rechterkant. Halverwege de duik stijgen we op naar ± 6 meter diepte om terug te keren richting de instap.

 

Tot 10 meter diepte zwem je langs een steile rif wand met basaltblokken en oesters. Deze zijn mooi begroeid met Anemonen, sponzen en zakpijpen waar zich grote Noordzeekrabben, kreeften en botervissen verstoppen. Op diepte bestaat het vooral uit zand met verspreid oesterbanken. Je hebt hier redelijke kans om platvissen en steenbolken tegen te komen. Met veel geluk spot je ook een sepiola. Deze stek heeft een grote diversiteit aan leven doordat het dicht bij de spuisluis ligt dat verbonden is met de Noordzee

 

Deze duikstek is geschikt voor elk niveau. Het is goed te combineren met een dagje vertoeven aan het water. Alle faciliteiten zijn aanwezig. Wil je 2 duiken maken, dan is Scharendijke een mooie tweede optie in de nabije omgeving.

 


 Scharendijke 

 

  • Max. 30 meter diep    
  • Loopafstand: 150 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Scharendijke is een gebied in het Grevelingenmeer, waar je meerdere verschillende duiken op een dag kunt maken. Speciaal voor duikers is er een rif aangelegd met een aantal scheepswrakken. Deze duikplaats is populair bij elk type duiker vanwege de verschillende mogelijkheden die je er hebt. We parkeren bij de haven waar we ons voorbereiden. Om bij de instap te komen lopen we over een dijk die uitkomt bij een lange steiger.

 

Op deze duikplaats heb je diverse mogelijke routes die afgelegd kunnen worden. De verschillende elementen in het water zijn gemarkeerd met een boei. Op deze manier kunnen we aan de oppervlakte naar het juiste punt zwemmen en afdalen naar datgene wat we graag willen bekijken. Een erg mooie route is om aan de oppervlakte naar de boei van het oefenplatform te zwemmen en daar af te dalen. Vanaf het platform is er een touw bevestigd die langs het Kabbelaarsrif loopt dat bestaat uit reefballs die dienen als schuilplaats voor velen verschillende levensvormen. Als we het touw verder volgen komen we bij het kleine wrakje "de Zeehond", waar we rustig wat rond kunnen kijken. Een stukje verder ligt het tweede wrakje "de Rat". Hier loopt geen touw naartoe. Bij slecht zicht kan het daarom lastig zijn dit wrakje te vinden. Vanaf de wrakjes zwemmen we vervolgens terug naar de steiger. Voor de ervaren duikers is er de mogelijkheid de Serpent te bezoeken. Dit is een wrak van 57 meter lang en 10 meter breed dat op een diepte van ± 23 meter ligt. Echter is het zicht hier vaak erg slecht. Wanneer we ervoor kiezen op de Serpent te duiken, bekijken we het alleen aan de buitenzijde. We gaan het wrak niet in. Of het qua omstandigheden mogelijk is het wrak te bekijken wordt op het duikmoment beoordeeld door de instructeur of Divemaster.

 

Buiten de verschillende bovengenoemde elementen is er ook veel leven te vinden op duikstek Scharendijke. Denk hierbij aan zeesterren, steenbolken, Noordzee-krabben, garnalen, grondels, zee-donderpadden en kreeften.

 

Deze duikstek is voor elk type duiker interessant door de vele mogelijkheden. Een leuke combinatie voor een tweede duik is duikplaats 't Koepeltje in de nabije omgeving.

 


 Zeelandbrug ★★★

 

  • Max. 30 meter diep       
  • Loopafstand: 100 meter
  • Max. 1 deelnemer per gids

 

Duikstek de Zeelandbrug bevindt zich in de Oosterschelde, onder de brug bij Zierikzee. Deze duikplaats is 1 van de drukst bezochte duikplaatsen in Zeeland. Dit komt door de grote diversiteit aan levensvormen onder water. Ook zijn hier de nodige voorzieningen te vinden zoals veel parkeergelegenheid, een omkleed/toiletgebouw en een vulstation. Je gaat vanaf de parkeerplaats via een trap de dijk over om bij de duiktrap te komen, waar we het water in kunnen gaan. De te lopen afstand naar de dijk is afhankelijk van de drukte op de parkeerplaats.

 

Onderaan de trap met onze benen in het water doen we onze voorbereidingen. Afhankelijk van het getijde bepalen we de routing van de duik. Bij laag water zullen we richting de rechterkant duiken en bij hoog water naar de linkerkant. Bij beide opties kijken we eerst wat rond bij de eerste pijler. Deze bevindt zich afhankelijk van het getijde tussen de 6 en 8 meter rechts schuin voor de instap. Vervolgens laten we ons de juiste kant mee stromen op een maximale diepte van 14 meter. Halverwege de duik stijgen we op naar een diepte van ± 7 meter om terug te keren richting de instapplaats. 

 

De eerste pijler is 1 van de voeten waar de brug op gebouwd is. Deze is erg mooi begroeid met anemonen, anjelieren en pauwkokerwormen. In de zomer bij warmer weer is er een grote kans om hier ook zeebaarsen en harders te zien zwemmen. Op een diepte tussen 10 en 14 meter bestaat de bodem voornamelijk uit zand met hier en daar stenen en oesters. Tussen deze stenen zijn holen te vinden waar kreeften en Noordzee-krabben zich verschuilen. Ook zijn er periodes dat de bodem helemaal bezaait is met brokkelsterren. op een diepte van 5 tot 10 meter zwem je langs een wilde schuine wand met stenen waar verschillende krabsoorten, vissen en heremietkreeften zich verstoppen. In de juiste seizoenen maak je hier kans om sepia's, pijlinktvissen en zelf zeepaardjes te spotten.

 

Door de hardere stromingen is het op deze stek erg belangrijk goed te plannen. Deze duik is alleen mogelijk voor de wat meer ervaren duikers onder ons en wordt enkel uitgevoerd met 1 op 1 begeleiding.

 


 Zoetersbout 

 

  • Max. 40 meter diep       
  • Loopafstand: 50 meter
  • Max. 2 deelnemers per gids

 

Duikstek Zoetersbout bevindt zich in een smalle doodlopende vertakking van de Oosterschelde bij het dorp Bruinisse. Doordat hier nauwelijks stroming staat is het een erg populaire duikplaats voor elk niveau. De biodiversiteit onder water is hier erg groot waardoor er erg veel te zien is. Qua voorzieningen is deze stek wel iets primitiever. Je parkeert hier in de berm en er zijn geen toiletten aanwezig. Om bij de duiktrap te komen, klimmen we via een trap over de dijk. Als het erg druk is kan het zijn dat we eerst een stukje moeten lopen.

 

Als we bij de lange duiktrap aankomen, lopen we door totdat we met onze benen in het water staan. Daar trekken we onze vinnen aan en zetten we onze maskers op. Je hebt hier 2 mogelijkheden. Je kunt naar rechts gaan en parallel langs de schuin aflopende dijk duiken. het eerste deel duiken we op 10 tot 12 meter en op de helft van de duik gaan we terug op een diepte van 5 a 6 meter. De tweede optie is naar links te gaan. Deze variant wordt over het algemeen beschouwd als de mooiste. We beginnen de duik met een afdaling schuin naar links tot een diepte van maximaal 18 meter. Vervolgens volgen we de ruw begroeide stijlen wand en duiken we met een boog om de landtong heen. Halverwege de duik gaan we terug naar een diepte van 5 tot 8 meter en keren we terug richting de instapplaats.

 

De rechterkant is vooral mooi in het voorjaar. Je hebt dan grote kans om hier sepia's te spotten, die hun eitjes af komen zetten op de speciaal geplaatste stoktentjes. Verder is het goed rondkijken tussen de oesters en stenen tegen de schuine wand. Grote kans dat je kreeften, botervissen, zeesterren en diverse krabsoorten zult zien. Aan de linkerkant is er een steile wand met ruw begroeide stenen en oesters. Hier vind je een groot diversiteit aan levensvormen. Kreeften, krabben, grondels, zeenaalden, steenbolken, brokkelsterren en vele andere soorten kun je hier ontdekken. In de warmere periodes is er grote kans om op de terugweg in het ondiepe deel zeebaarsen te zien.

 

Ondanks dat we te maken hebben met hoog en laag water hoeven we hier geen rekening te houden met de getijden. Doordat het in een zijtak van de Oosterschelde ligt is er nauwelijks stroming en is een strakke planning niet van belang.